Alpin Dede

Petzl GRIGRI, RIG ve I’D

rig-2_1 Aslında sadece Petzl RIG hakkında bir inceleme yazmayı düşünüyordum. Fakat ürünlerin birbirine olan benzerliği ve ikame olarak kullanılma olanağı olduğu için üç ürünü birlikte inceleyeceğiz.

RIG özellik olarak GRIGRI ile I’D arasında yeralıyor. Üç ekipmanın da iç mekanizması hemen hemen aynı. Alet büyüklüğü, dayanabildiği şok oranı, kullanılabildiği ip kalınlıkları, kontrol kolu kilidi, kontrol kolu büyüklüğü ve aleti çıkarmadan ipe girebilmeyi sağlayan kapı emniyeti RIG’i GRIGRI’den üstün kılan özellikler olarak sayabiliriz. GRIGRI’nin kullanılabildiği ip aralığı 8.9 – 11 mm dese de bütün fonksiyonları ile çalışabildiği ip aralığı 9.4 – 10.3 mm, bu aralık dışındaki iplerle kullanıldığında ipe zarar verme yada tam fonksiyonları ile çalışmama gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. GRIGRI’yi daha çok ATC ve sekizli plaka yerine kullanılan bir ekipman olarak düşünebilirsiniz.

Yukarıda saydığımız özelliklerin tamamı I’D’de de mevcut. I’D, RIG’den ebat olarak biraz daha büyük ve aynı boyutlarda ipler ile çalışılabiliniyor. Yeni nesil I’D’de kontrol kolunda bulunan düğme eklenmeden önce I’D’yi RIG’den ayıran en büyük özellik bizce ipte hareketi yavaşlattığı için anti-panik fonksiyonuydu. Bu özellik ip üzerinde hareket sırasında kontrol kolunu sabit noktada tutmayi gerektiriyordu.
Bir acil durumda kolu olması gerektiği konumda küçük bir değişiklik yapmanız halinde anti-panik özelliğinin devreye giriyor ve olduğunuz noktada sizi sabitliyordu. Anti-panik özelliği aktifken ip üzerinde hareket hızınız normalden oldukça yavaştı. Yeni I’D’lerde bu özellik kontrol kolunda bulunan bir düğme ile geçici olarak devre dışı bırakılabiliyor.

Benim bu üç ürün arasından tercihim RIG. I’D’yi RIG’den ayrıran anti-panik özelliği bence 50€ etmez. 180€’yaa I’D alana kadar 130€’ya RIG almanızı öneririm.

Yazı içinde bahsettiğim bazı özellikleri aşağıdaki tabloda yan yana görebilirsiniz.

GRIGRI2 RIG I’D S
Ekipman ağırlık 170 gr 380 gr 530 gr
Kullanılabilir ip aralığı 9.4 – 10.3 mm 10.5 – 11.5 mm 10.5 mm >
Taşıyabildiği ağırlık 150 kg 250 kg
Satış fiyatı 76,50 € 131,00 € 180,00 €

Slackline germe sisteminde GRIGRI2, RIG ve I’D testini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştirici, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)

Exit mobile version